
Pączek z serkiem homogenizowanym – na szybko !
Domowe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania? To możliwe! Pączki angielskie, zwane także oberwańcami pamiętają czasy moich babć. Przygotowanie wraz z pieczeniem całej porcji zajęło mi niecałe… pół godziny. Smakują bardzo podobnie do serowych oponek, są delikatne, waniliowe i pyszne. Powstają poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, dlatego mają nieregularne kształty – ale taki ich urok. Polecam na karnawał i tłusty czwartek wszystkim zapracowanym.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.
Przepis znaleziony na:
https://www.poezja-smaku.pl/male-paczki-z-serka-homogenizowanego-blyskawiczne/

Puszyste pierniczki na drożdżach.

Serowiec od Basi
Zobacz również

Ciasto kokosowe
2 listopada 2019
Kruche ciasteczka na Halloween
31 października 2019