Ciasta

Serowiec od Basi

Potrzebujemy do masy:

  • 1 kg sera bialego ( tłusty, półtłusty )
  • 8 jajek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 200 ml śmietany 18%

Wykonanie:

Ciasto:
Wszystko mieszamy ze sobą dodajemy margarynę i śmietanę, wyrabiamy do jednolitej masy, wykładamy na blachę.

Ser:
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć, następnie dodać zmielony ser i też utrzeć, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na końcu kiedy wszystko mamy wymieszane, dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek, bardzo delikatnie mieszając.
Tak powstałą masę wylewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC, ok 40 minut.

Po ostygnięciu, można polać polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.