
Serowiec od Basi
8 lipca 2022
Potrzebujemy do masy:
- 1 kg sera bialego ( tłusty, półtłusty )
- 8 jajek
- 2,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 200 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystko mieszamy ze sobą dodajemy margarynę i śmietanę, wyrabiamy do jednolitej masy, wykładamy na blachę.
Ser:
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć, następnie dodać zmielony ser i też utrzeć, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na końcu kiedy wszystko mamy wymieszane, dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek, bardzo delikatnie mieszając.
Tak powstałą masę wylewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC, ok 40 minut.
Po ostygnięciu, można polać polewą czekoladową.

Nowsze
Nalewka z Aronii
Zobacz również

Kruche ciasteczka z cukrem.
2 listopada 2019
Puszyste pierniczki na drożdżach.
5 grudnia 2020