Ciasta

Ciasto z dyni

SKŁADNIKI

CIASTO

SUCHE SKŁADNIKI

  • mąka pszenna razowa – 1 szklanka
  • cukier trzcinowy – ½ szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

MOKRE SKŁADNIKI

  • jaja – 2 szt.
  • podpieczona, zmiksowana dynia – ½ szklanki
  • olej – ½ szklanki

DODATKOWO

  • suszone żurawiny – 1 garść
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • gorzka czekolada – ½ tabliczki
  • orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie, migdały – do posypania
  • płatki migdałów – do posypania

PRZYGOTUJ

  • formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • silikonową łopatkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki ciasta mieszamy w misce.

KROK 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.

KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.

Zdjęcie jest własnością witryny zurekgotuje.pl
Treść przepisu pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/szybkie-ciasto-dyniowe 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *