
Ciasto z dyni
31 października 2019
SKŁADNIKI
CIASTO
SUCHE SKŁADNIKI
- mąka pszenna razowa – 1 szklanka
- cukier trzcinowy – ½ szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
MOKRE SKŁADNIKI
- jaja – 2 szt.
- podpieczona, zmiksowana dynia – ½ szklanki
- olej – ½ szklanki
DODATKOWO
- suszone żurawiny – 1 garść
- orzechy włoskie – 1 garść
- gorzka czekolada – ½ tabliczki
- orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie, migdały – do posypania
- płatki migdałów – do posypania
PRZYGOTUJ
- formę o wymiarach 20 x 20 cm
- papier do pieczenia
- silikonową łopatkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki ciasta mieszamy w misce.
KROK 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.
KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.
Zdjęcie jest własnością witryny zurekgotuje.pl Treść przepisu pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/szybkie-ciasto-dyniowe

Poprzedni
Ciasto marchewkowe
Zobacz również

Serowiec od Basi
8 lipca 2022
Ciasto maślankowe
24 lipca 2022