Ciasta,  na szybko i smacznie

Ciasto maślankowe

  • 250g maki pszennej
  • 250ml maślanki
  • 100g cukru
  • 70g oleju (1/3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300g owoców dowolnych

Kruszonka

  • 55g mąki pszennej
  • 35g masła
  • 35g cukru

Jajka roztrzepac z cukrem ( bez miksera ). Do masy jajecznej dodać olej, maślankę. Następnie po wymieszaniu dodać mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy. Wymieszać wszystko razem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ( najlepiej keksowke ) wylać masę, następnie położyć owoce aby zakryły całość. Na koniec posypać kruszonką.

Piec około 30 minut, temperatura 180°C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.