Nalewki

Nalewka z Aronii

Nalewka z aronii – jak zrobić?

Nalewka z aronii jest naprawdę przepyszna i warto przetestować ją we własnym domu! Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 0,5 kg świeżych owoców aronii
  • 100 liści z krzewu aronii lub wiśni (nie są konieczne, ale nadają ciekawy posmak)
  • 0,5 l spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 1 l wody
  • 0,6 kg cukru
  • 1 cytryna

Świeżo zebrane owoce należy opłukać w zimnej wodzie, a następnie mrozić w zamrażalniku przez minimum 12 godzin. Po tym czasie przesyp je do garnka (nie trzeba ich rozmrażać), dodaj dokładnie umyte liście oraz zalej wszystko szklanką wody. Garnek nakryj pokrywką i całość przegotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 15-20 minut.

Garnek należy odstawić na ok. 10 godzin, po tym czasie odlej sok do osobnego naczynia – aby odsączyć owoce możesz wykorzystać sitko. Spomiędzy owoców wyciągnij liście, a samą aronię wrzuć z powrotem do garnka, dodając do niej 0,6 kg cukru i 3 szklanki wody. Zagotuj i zmniejsz ogień – teraz gotuj aż rozpuści się cały cukier.

Do odstawionego soku z aronii wyciśnij sok z cytryny, następnie dodaj powstały słodki syrop z owoców – ponownie posłuż się sitkiem. Do tej mieszaniny dodaj 500 ml spirytusu ratyfikowanego 95%. Powstałą nalewkę przelej do szczelnego pojemnika (butelki lub słoika) i odstaw do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu. Już za 3-4 miesiące będzie gotowa do spróbowania!

Jeśli zasmakujesz w tej nalewce, spróbuj kolejnym razem zrobić wino z aronii – jest równie pyszne! Pamiętaj jednak, że alkohol zmniejsza prozdrowotne właściwości owoców.

Przepis pochodzi z portalu:

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/aronia-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne-czemu-warto-spozywac-aronie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.