Obiady

Makaron ze szpinakiem – szybkie danie

SKŁADNIKI

  • 125-200g makaronu świeżego typu pappardelle, tagliatelle (lub innego, dowolnego)
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 duże garści świeżego szpinaku lub 3-6 kulek szpinaku mrożonego (w zależności od wielkości)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • zioła (np. oregano, oregano z suszonymi pomidorami i czosnkiem – szczypta do smaku)
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Gotujemy wodę na makaron, solimy (wodę na świeży makron, który gotuje się krócej, solimy nieco więcej niż zazwyczaj). Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, al dente.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobne plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, krótko przesmażamy na niej czosnek. Czosnek nie może sie zbyt mocno zrumienić ani przypalić, jeśli tak sie stanie, trzeba zacząć od nowa. Do czosnku dodajemy szpinak, krótko smażymy, aż szpinak nieco „zwiędnie”.

Wlewamy śmietankę kremową i całość gotujemy na średnim ogniu, aż sos nieco się zeredukuje, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i szczyptą gałki (do smaku).

Do sosu dodajemy makaron (wyjmujemy go prosto z wody, np. szczypcami lub łyżką do makaronu nie opłukujemy!). Całość razem krótko smażymy (ok 40 sekund), aby smaki się połączyły, sos nieco zgęstniał pod wpływem skrobii i z makaronu, a makaron oblebił się sosem.

Przed podaniem posypujemy twardym serem typu parmezan, startym na drobnych oczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *