Seler naciowy w słoikach – sos do makaronu i nie tylko.
Źródło: https://www.dorotasmakuje.com/2016/08/seler-naciowy-w-sloikach/
Składniki na seler naciowy w słoikach:
2-3 selery naciowe (ok 1-1,2kg)
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
1 kg pomidorów
1 koncentrat pomidorowy (200g)
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu
6 łyżek oliwy lub oleju
Jak zrobić seler naciowy w słoikach na zimę:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli.
Selery myjemy, szatkujemy na cienkie plasterki, dodajemy do cebuli.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby szklankę wody.
Zagotowujemy wszystko i gotujemy pod przykryciem 20 min, następnie odkrywamy sos, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.