przetwory na zimę

Seler naciowy w słoikach – sos do makaronu i nie tylko.

Źródło: https://www.dorotasmakuje.com/2016/08/seler-naciowy-w-sloikach/

Składniki na seler naciowy w słoikach:

2-3 selery naciowe (ok 1-1,2kg)

0,5 kg cebuli

0,5 kg marchewki

1 kg pomidorów

1 koncentrat pomidorowy (200g)

2 ząbki czosnku

sól

1 łyżeczka cukru

2 łyżki octu

6 łyżek oliwy lub oleju

Jak zrobić seler naciowy w słoikach na zimę:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.

Marchew obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli.

Selery myjemy, szatkujemy na cienkie plasterki, dodajemy do cebuli.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby szklankę wody.

Zagotowujemy wszystko i gotujemy pod przykryciem 20 min, następnie odkrywamy sos, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.