Sernik z rosą
przepis pochodzi: https://kubeleksmakowy.com/2022/04/sernik-z-rosa/
SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
- 300g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
- 150g masła, zimnego
- 100g cukru pudru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko (białko zachować)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na masę serową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
- 1 kg sera, 3-krotnie zmielonego*, tłustego lub półtłustego
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 żółtek (białka zachować)
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 opakowania budyniu (2 x 40g) śmietankowego lub waniliowego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Na bezową piankę:
- 6 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
WYKONANIE
Ze podanych składników zagniatamy ciasto – szczegółowe instrukcje w poście ciasto kruche. Masło i jajka powinny być zimne, uprzednio schłodzone przez minimum 12 godzin. Szczelnie zawijamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Dno formy o wymiarach około 25 x 35cm (albo zbliżonych, np. 24 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, na prostokąt o rozmiarze zbliżonym do rozmiaru formy i wykładamy ciastem jej dno. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Wszystkie składniki masy serowej (łącznie z rozmieszanymi budyniami i pozostałą szklanką mleka) umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, tylko do połączenie się składników na jednolitą masę (będzie ona miała dosyć rzadką konsystencję).
Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej rozpoczynamy przygotowanie bezy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze napuszonych białek dodajemy drobny cukier, po łyżce. Po dodaniu całej porcji cukru miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie grudki cukru rozpuszczą się, a masa nabierze połysku.
Wyjmujemy sernik z piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Ubitą pianę delikatnie wykładamy na ściętą masę serową, równomiernie rozprowadzamy. Za pomocą packi do dekorowania tortów wykonujemy zygzaki na wierzchu piany (krok opcjonalny). Wkładamy do piekarnika na dodatkowe 15 minut.
Po upieczeniu sernika otwieramy piekarnik, wypuszczamy gorące powietrze, zamykamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku na dodatkowe kilka minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik na blat, i pozostawiamy do ostudzenia. Po około 40-60 minutach studzenia na serniku powinny zacząć pojawiać się kropelki złotej rosy.
UWAGI
*Masę serową można także przygotować z sera w kostce nie zmielonego, metodą „sernika z blendera” (wszystkie składniki masy serowej, zaczynając od składników płynnych, a następnie pokrojonego w kostkę sera, umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji).
Sernik z rosą z wiaderka – masę serową do tego sernika z powodzeniem przygotujemy także z dobrej jakości twarogu z wiaderka.