Ciasta

Szarlotka z patelni

Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Składniki na ciasto:

1 duże jajko

40 g cukru

200 g kwaśnej śmietany

10 g proszku do pieczenia

130 g mąki pszennej

cukier Puder

Składniki na masę owocową:

1 słodkie jabłko

30 g masła

20 g cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

pół cytryny

20 ml wody

Zaczynamy od umycia jabłka i pokrojenia go na plasterki. Wrzucamy je na rozgrzane masło i dusimy z cukrem, aż nieco zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. W trakcie wsypujemy cynamon i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.

W misce łączymy jajko z cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Wylewamy ją na miękkie owoce i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 minut.

Po tym czasie szarlotkę z patelni obracamy i przyrządzamy jeszcze do 7 minut. Przed podaniem deser oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z lodami waniliowymi. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *