Szarlotka z patelni

Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Składniki na ciasto:
1 duże jajko
40 g cukru
200 g kwaśnej śmietany
10 g proszku do pieczenia
130 g mąki pszennej
cukier Puder
Składniki na masę owocową:
1 słodkie jabłko
30 g masła
20 g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
pół cytryny
20 ml wody
Zaczynamy od umycia jabłka i pokrojenia go na plasterki. Wrzucamy je na rozgrzane masło i dusimy z cukrem, aż nieco zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. W trakcie wsypujemy cynamon i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.
W misce łączymy jajko z cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Wylewamy ją na miękkie owoce i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 minut.
Po tym czasie szarlotkę z patelni obracamy i przyrządzamy jeszcze do 7 minut. Przed podaniem deser oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z lodami waniliowymi. Smacznego.
PIERNIK STAROPOLSKI
Zobacz również

Ciasto z dyni
31 października 2019
Ciasto marchewkowe
31 października 2019