
Ciasto kokosowe
2 listopada 2019
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki lub mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- łyżeczka aromatu śmietankowego lub cytrynowego (opcjonalnie)
Wszystkie suche składniki mieszam , dodaję mokre i mieszam do całkowitego połączenia.
Keksówkę ( wymiary 30 x 11 cm z wyższymi brzegami ) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.
Piekarnik nagrzewam góra plus dół, do 175 st. C. bez bez termoobiegu ciasto stawiam na środkowej półce. Piekę przez ok. 60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.
Polewam czekoladą.

Poprzedni
Kruche ciasteczka z cukrem.

Nowsze
Ciasto - Kryzysowiec
Zobacz również

Ciasto maślankowe
24 lipca 2022
Ciasto marchewkowe
31 października 2019