Ciasta,  Świąteczne wypieki

Puszyste pierniczki na drożdżach.

Bardzo dobre puszyste pierniki na drożdżach. Przepis znaleziony na Domowe Wypieki

Składniki:

składniki suche:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

składniki mokre:

  • 1 czubata łyżka miodu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka (+1 do posmarowania pierniczków)

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku, dodać miód, poczekać aż się rozpuści i odstawić do ostudzenia. Następnie wkruszyć do rondelka świeże drożdże i wymieszać do połączenia się składników.

Jajka wybić do miseczki i rozkłócić widelcem.

Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, przyprawą do piernika, cukrem pudrem i kakao. Następnie jednocześnie wlać jajka i masło z drożdżami, szybko zagnieść elastyczne ciasto.

Porcje ciasta rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy i wycinać za pomocą wykrawaczek pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec przez 8-10 minut w temperaturze 170 st.C z termoobiegiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *