
Puszyste pierniczki na drożdżach.
Bardzo dobre puszyste pierniki na drożdżach. Przepis znaleziony na Domowe Wypieki
Składniki:
składniki suche:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
składniki mokre:
- 1 czubata łyżka miodu
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka (+1 do posmarowania pierniczków)
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku, dodać miód, poczekać aż się rozpuści i odstawić do ostudzenia. Następnie wkruszyć do rondelka świeże drożdże i wymieszać do połączenia się składników.
Jajka wybić do miseczki i rozkłócić widelcem.
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, przyprawą do piernika, cukrem pudrem i kakao. Następnie jednocześnie wlać jajka i masło z drożdżami, szybko zagnieść elastyczne ciasto.
Porcje ciasta rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy i wycinać za pomocą wykrawaczek pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec przez 8-10 minut w temperaturze 170 st.C z termoobiegiem.

Ciasto - Kryzysowiec
Zobacz również

Ciasto marchewkowe
31 października 2019
Nalewka z Aronii
23 lipca 2022